Home

GLOSAR DE TERMENI ILUSTRAT

Oscilatorul mecanic

Oscilatii intretinute

Unde mecanice

Test interactiv

Glosar de termeni

Viteza de fază - viteza de propagare a undei simple (armonice). Mişcarea ondulatorie compusă poate fi reprezentată ca suma de unde monocromatice. Dacă viteza de fază depinde de lungimea de undă (dispersia), atunci viteza de fază este diferită de viteza cu care se propagă o mişcare ondulatorie complexă (viteza de grup).

Viteza de grup - mărime care caracterizează aproximativ propagarea perturbaţiilor ondulatorii de formă complexă (unde nesinusoidale), semnalele radio sau acustice, toate metodele de măsurare a vitezei luminii īntr-un mediu dau viteză de grup.

Viteza de propagare a undei - distanţa parcursă de undă īntr-o secundă. Depinde de mediul prin care se propagă unda.

Viteza subsonică - viteza mai mică decāt viteza sunetului īntr-un mediu şi aceleaşi condiţii.

Viteza sunetului - viteza de propagare a undelor sonore īn corpuri solide, lichide şi gaze. Īn corpurile solide distingem viteza undelor longitudinale şi a celor transversale. Īn lichide şi gaze sunt posibile numai undele şi operează īntre limite: īn corpuri solide īntre 2000 şi 6000 m/s; īn lichide de la 750 la 2000 m/s şi gaze, vapori de la 150 pānă la 1000 m/s. Viteza de deplasare a sunetului depinde de natura şi temperatura  mediului prin care se propagă undele sonore. Viteza undelor sonore care se propagă prin aerul uscat la 0oC este de 331 m/s, dar, o dată cu creşterea temperaturii aerului, creşte şi viteza sau, cu scăderea temperaturii aerului, ea scade.

Viteza suprasonică - viteza mai mare decāt viteza sunetului īntr-un mediu şi īn aceleaşi condiţii.

cornelia.bitoaica@gmail.com Prof. Cornelia Doina Biţoaică - Grupul Şcolar Industrial "Gh. Asachi", Bucureşti