Home

GLOSAR DE TERMENI ILUSTRAT

Oscilatorul mecanic

Oscilatii intretinute

Unde mecanice

Test interactiv

Glosar de termeni

Faza - două unde sunt  īn fază dacă au aceeaşi frecvenţă şi dacă, īn acelaşi moment, punctele lor corespunzătoare se află īn acelaşi loc īn timpul oscilaţiilor lor (de ex. ambele la maxim). Sunt īn opoziţie de fază dacă nu se īntāmplă aşa şi mişcările lor sunt exact opuse (ex. un maxim şi un minim). Diferenţa de fază dintre două unde este calculată ca unghiul dintre un punct al unei unde aflat īn faţa sau după punctul corespunzător de pe cealaltă undă. Diferenţa de fază a undei īn opoziţie de fază este de 180o; pentru undele īn fază este 0o.

Figuri Lissajous - traiectorii īnchise, descrise de un punct care execută simultan oscilaţii armonice īn 2 direcţii perpendiculare īntre ele

Fon - unitate de măsură a nivelului de tărie a sunetului.

Fonometru - aparat pentru măsurarea nivelului tăriei sunetului cu ajutorul comparaţiei lui subiective cu un alt sunet de referinţă admis ca etalon.

Frecvenţa (unui proces periodic oarecare) - Numărul perioadelor (ciclurilor) complete ale procesului care sunt efectuate īn unitatea de timp. Unitatea de măsură este 1 Hz care corespunde unui ciclu īn timp de o secundă, de exemplu frecvenţa oscilaţiilor sonore percepute de urechea omenească ca tonuri sonore este cuprinsă īn limitele de la 16 Hz pānă la 20000 Hz.

Fronturi de undă - orice linie sau suprafaţă obţinută prin unirea tuturor punctelor atinse de oscilaţie după acelaşi timp de propagare. De obicei, fronturile de unde formează unghi drept cu direcţia de propagare a undelor şi pot lua orice formă, de exemplu fronturi de unde circulare  sau plane.

cornelia.bitoaica@gmail.com Prof. Cornelia Doina Biţoaică - Grupul Şcolar Industrial "Gh. Asachi", Bucureşti