Home

GLOSAR DE TERMENI ILUSTRAT

Oscilatorul mecanic

Oscilatii intretinute

Unde mecanice

Test interactiv

Glosar de termeni

Decibel - unitate de măsură logaritmică  a diferitelor mărimi electrice sau acustice (de exemplu a intensităţii unui cāmp, a intensităţii sunetului) folosit īn tehnica comunicaţiilor, acustică: un decibel = 0,1 bel.

Defectoscopie ultrasonoră - un tip de defectoscopie la baza căreia este pusă aplicarea oscilaţiilor ultrasonore pentru a studia structura internă a pieselor. Defectoscopia ultrasonoră  foloseşte fenomenul de reflectare a ultrasunetului pe suprafaţa de separaţie a două medii.

Diferenţa de fază (defazaj)- mărime care caracterizează deosebirea stărilor, fazelor a două procese oscilante de aceeaşi frecvenţă. Se măsoară īn unităţi de unghi.

Difracţia - fenomenul de ocolire aparentă care are loc cānd o undă īntālneşte un obstacol sau trece printr-o deschidere: acest lucru depinde de mărimea obstacolului sau a deschiderii de mărime comparabilă  cu lungimea de undă. Cu cāt obstacolul sau deschiderea sunt mai mici, cu atāt unda se difractă mai mult. Deoarece fenomenele de difracţie se observă la propagarea sunetului, luminii, razelor Rontgen, rezultă că toate aceste procese au natură ondulatorie. Īn anul 1927 şi īn anii următori s-a stabilit că fenomenul de difracţie de observă şi la mişcarea particulelor (electroni, neutroni, atomi, molecule), ceea ce dovedeşte existenţa proprietăţilor ondulatorii la particulele de substanţă.

Dilatările - regiuni din  unda longitudinală,  unde presiunea şi densitatea moleculelor sunt mai mici decāt atunci  cānd nu se propagă nici o undă.

Dispersia sunetului - Dependenţa vitezei de fază de propagare a undelor sonore de frecvenţa lor. Se manifestă doar īn anumite condiţii (la frecvenţe foarte īnalte sau la propagarea sunetului īn lichide īn care sunt īmprăştiate bule de gaz).

cornelia.bitoaica@gmail.com Prof. Cornelia Doina Biţoaică - Grupul Şcolar Industrial "Gh. Asachi", Bucureşti