Home

GLOSAR DE TERMENI ILUSTRAT

Oscilatorul mecanic

Oscilatii intretinute

Unde mecanice

Test interactiv

Glosar de termeni

Ciclul - mişcarea efectuată de la un punct pānă īn acelaşi punct, cānd mişcarea se repetă. De exemplu, o rotaţie a unui corp pe o circumferinţă.

Comprimările - regiuni din  unda longitudinală, unde presiunea şi densitatea moleculelor sunt mai mari decāt atunci cānd nu se propagă nici o undă.

Cutremur de pămānt - zguduirea terestră care apare īn urma unor deplasări şi fisuri bruşte īn scoarţa terestră şi īn zone mai adānci ale Pămāntului şi care se transmite la distanţe mari sub formă de oscilaţii elastice. Cutremurele puternice sunt legate de mişcările tectonice din regiunile stratificate ale globului terestru. Intensitatea cutremurelor se măsoară īn grade de la 1 (un impuls abia sesizabil) pānă la 12 (cutremur catastrofal). Porţiunea din scoarţa terestră din care provin undele cutremurului se numeşte hipocentrul cutremurului. Porţiunea de scoarţa terestră situată deasupra acesteia se numeşte epicentrul cutremurului. Īn vecinătatea epicentrului, cutremurul este cel mai puternic. Pentru măsurarea fenomenului de cutremur se folosesc staţii seismice.

 

cornelia.bitoaica@gmail.com Prof. Cornelia Doina Biţoaică - Grupul Şcolar Industrial "Gh. Asachi", Bucureşti