Home

GLOSAR DE TERMENI ILUSTRAT

Oscilatorul mecanic

Oscilatii intretinute

Unde mecanice

Test interactiv

Glosar de termeni

Bazinul cu valuri - un bazin cu apă folosit pentru demonstrarea proprietăţilor undelor de apă.

Bătăi īn acustică - variaţiile periodice ale intensităţii sunetului īn urma compunerii a două tonuri pure cu perioade de oscilaţie apropiate. Īn cazul mai general, bătăile sunt variaţii periodice ale intensităţii oscilaţiilor obţinute ca rezultat al compunerii a două oscilaţii armonice (electrice), cu perioade apropiate īntre ele. Se percep cānd doua sunete de frecvenţă  puţin diferită sunt auzite deodată. Acesta este rezultatul interferenţei dintre cele două unde. Frecvenţa de bătaie este egală cu diferenţa de frecvenţă dintre cele două sunete. Cu cāt frecvenţa sunetelor este mai apropiată, cu atāt bătăile sunt mai rare.

Bel - unitate de măsură pentru evaluarea puterii sonore sau electromagnetice. Numărul de beli este egal cu logaritmul zecimal al raportului dintre puterea măsurată şi o putere convenţională aleasă ca nivel de referinţă. Īn practică se foloseşte de obicei o unitate de 10 ori mai mică: decibelul.

Boom sonic - zgomotul puternic auzit cānd unda de şoc produsă de un avion care se deplasează cu viteza suprasonică trece pe lāngă un ascultător.

 

 

cornelia.bitoaica@gmail.com Prof. Cornelia Doina Biţoaică - Grupul Şcolar Industrial "Gh. Asachi", Bucureşti